Hepatit A är både enkelt och billigt att vaccinera sig mot. Det kostar inte mer än några hundralappar, och efter en vaccination är man immun mot sjukdomen i en lång tid.

Hepatit A - Vaccin

Det finns endast ett sätt att skydda sig mot hepatit A och alla möjliga smittvägar. Att vaccinera sig ger ett pålitligt skydd och kan spara mycket problem längre fram. Nästan alla som vaccinerar sig får ett fullständigt skydd efter första dosen. Tar man ytterligare en dos är skyddet bestående två årtionden. Även om en person redan fått kontakt med viruset så kan vaccinet hjälpa. Detta förutsätter dock att dosen ges inom fjorton dagar.

Att vaccinera sig är varken krångligt eller dyrbart. Du kan antingen vända dig till dig vårdcentral eller en privatklinik. Det finns flera privata företag som specialiserat sig på vaccinering. Fördelen med dessa är att de kan erbjuda dropp-in och generösa öppettider. En dos kostar endast några hundralappar och gör inte ont att ta. För samma peng kan du även få vaccin mot hepatit B vilket också är bra att ha. Ett tips är att gå två gånger och ta två doser för att få maximal effekt över lång tid.


Hepatit A vaccin

Tyvärr har det uppstått en svart marknad för läkemedel mot bl.a. hepatit A utomlands. Det finns hemsidor som erbjuder billiga mediciner skickade hem direkt till brevlådan. Detta är inte att rekommendera under några som helst omständigeter. Till att börja med så är denna handel illegal och vidare kan du som konsument inte kontrollera medicinens kvalitet. Den kan vara allt från verkningslös till direkt skadlig. Vänd dig endast till seriösa kliniker vid vaccinering.


Hepatit A vaccin - Biverkningar

En del är allergiska mot beståndsdelar i vaccinet och kan inte ta det under några som helst omständigheter. Utöver det så är risken för biverkningar inte stor. Så här långt har miljontals doser delats ut så vaccinet har blivit ordentligt testat över hela världen. Alla vaccinationer kan vara förenade med viss irritation t.ex. rodnad, ömhet och svullnad några dagar efter sticket. Huvudvärk, kräkningar, feber och illamående kan inträffa men det är väldigt ovanligt. Överlag går det och konstatera att biverkningarna och kostnaderna för vaccination är betydligt lindrigare än själva sjukdomen.


Hepatit A – När ska du vaccinera dig?

Hepatit A finns över hela världen och smittvägarna är många. Vanligast är det i länder med dålig tillgång på rent vatten och bristande hygien. Hårdast drabbade är u-länder i t.ex. Afrika och Asien. Smittskyddsinstitutet rekommendera vaccinering för alla resor utanför Europa. Detta kan dock verka något överdrivet då sjukdomen inte är vanlig i Nordamerika. Däremot så finns den också på sina håll Europa t.ex. forna Jugoslavien och Östeuropa men även Sydeuropa. Då detta är populära resmål för svenskar kommer en del av fallen därifrån. Klart överrepresenterat är dock resenärer till Sydostasien. Säkert beror det inte bara på att hepatit A är vanligt där utan att också det är populära resmål.

När och om du väljer att vaccinera dig är självklart helt upp till dig. Men med tanken på den ringa kostnaden för vaccinering känns det dumt att avstå. Även om du inte åker på semester till Thailand kan du råka illa ut på ett restaurangbesök i Sverige. Om någon av kökspersonalen är smittad och slarvar med hygienen kan det sprida smittan. Glöm inte att utbrott i Sverige förekommer med jämna mellanrum. Därför kan det vara en god idé att ta kontakt med en klinik som utför vaccinationer mot hepatit A så snart som möjligt.


annons
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.